Come on over, y'know we've been waiting for you!

Lets share the good things TOGETHER

Tanpa mereka, blog ini pasti sunyi. Terima kasih semua yang support saya!

Sunday, July 28, 2013

Destinasi Bajet Pulau Tioman

Assalamualaikum & Salam Sejahtera buat semua pembaca blog ni, terima kasih sebab masih membaca post2 saya sebelum ini. Harap semua apa yang saya postkan dapat memberi sedikit ilmu dan bahan rujukan kepada anda.

Dibawah saya ceritakan secara journal percutian bajet saya dari Kuala Lumpur ke pulau tioman untuk 6hari 5malam!


Dimulakan dengan Bajet RM650

Pembelanjaan

Tiket Bus Pergi = RM29.80
Tiket Bus Balik = RM35.00
Feri Pergi Balik = RM70.00
Chalet 6hari 5malam = RM200
Makan untuk dalam perjalanan pergi = RM5
Air Botol 1.5L x 5 + coklat x 2 = RM10
snorkeling set and trip to 3place = RM60
Makan & Minum = RM8.50
Makan Pagi = RM4
Beli Kain Tuala = RM15
Makan Petang = RM12
Beli Beger = RM3
Makan Petang = RM7
Beli Daim & Toblerone = RM19.00
Makan Ikan Bakar = RM41.00
Coklat & Air = 10.50
Transport Air Batang to Kg Salang = RM20.00
Makan hari2 seterusnya = RM28.50
Souvenirs = RM50

Total = RM628
Baki = RM22 ( digunakan untuk kecemasan )



The Journal begins....

100% copy balik dari apa yang saya tulis semasa berada di pulau tioman, cuma edit kesalahan ejaan :D


11/7/11

Pagi 11.00am - naik bus ke Mersing dari KL
Petang 5.00pm - sampai stesen bus Mersing

Sampai di mersing terus beli tiket perjalanan terakhir feri laju dan tempat chalet.
Naik feri laju blue wave sampai ke Kg Salang pukul 7pm.
7.30pm check in chalet di Salang Beach Resort, bilik M12. Bilik satu kipas, katil, 2 bantal, 2 selimut, gayung&baldi ,cermin & meja solek.


Pusing2 Kg Salang, makan malam nasi goreng telur mata & teo o ais. Beli air dan coklat untuk bekalan.


12/7/11

Pukul 8 pagi, pergi makan nasi lemak tea o panas. Pusing2 Salang dan tunggu trip pergi snorkeling 10.30am naik boat laju ke pulau ???. Tengak ikan2 comel. Agak menyesal dalam perjalanan sebab bawak beg, habis basah. Berkenalan dengan orang Singapore. 1 Family dan a Couple baru kahwin. Habis snorkeling tempat petama pergi ke tempat kedua. Tepi pantai yang cantik. Pasir putih & laut yang biru. Lepak2 and chill. Lepas tu ke 3rd place and it the last place for snorkeling package.


Nak pergi tempat ketiga. Ombak dia tinggi2 sampai masuk air dalam boat. Di tempat snorkeling ke tiga lebih dalam dan terumbu karang lagi cantik2. Jumpa ikan nem @ clown fish, dan ikan biru yang dalam cerita nemo & banyak lagi jenis ikan yang ada. Best bila genggam roti, ikan berebut2 datang dekat kita & gigit2 jari supaya kita lepaskan roti. Pakcik & anak perempuan yang family tu muntah2, mungkin sebab mabuk laut. Bila dia muntah banyak ikan datang mutah tu. Yeerrkkkk!!

Pakcik ni baik & peramah, suka borak2 pasal alam sekitar dan lain2. Dia bagi aku 1 sandwish 2 air kotak & 3 mush-mellow. Terima Kasih!

Balik dari snorkeling, lepak2 dalam bilik, lepas dah mandi. Bersiap2 nak pergi makan petang. Mee Goreng mamak & Fresh Orange Juice di tepi pantai, memang HEAVEN!!!

Lepas keyang pergi survey2 jalan nak ke air batang sebab kemudian harinya nak jungle tracking ke sana. Dalam pukul 5pm pergi bersnorkeling lagi, kali ni paras2 bahu je kedalaman nya tapi still nampak ikan bersiar2. Yang bestnya ada seekor baby ikan kuning bebelang hitam yang ikut dari awal sampai habis aku bersnorkeling. Tak tau ikan apa tapi memang comel. Suka ikan tu lalu2 gediks depan goggles aku, lepas tu main sembunyi2 and dapat sentuh2 lagi ikan tu lagi. TQ ikan yellow fish yang comel sebab teman aku bersnorkeling :D

Lepas penat bersnorkeling balik bilik pukul 7pm dan berehat2 dalam bilik. Tertidur dari 8pm sampai 8 pagi :P


13/7/11
Bangun pagi ingat nak pergi jungle tracking. Tapi HP nokia E7 aku hilang ! Memang barang tak boleh letak merata2, walaupun anggap selamat tapi ada je orang jahat dalam dunia ni. Nasib baik tempat ni aman , mudah je aku redha dengan kehilangan E7 yang aku sayang walaupun dalam hati ni dah berbakul2 memaki hamun pencuri tu. Lepas tarik nafas dalam2 barulah rasa aman dan tenang otak yang tengah serabut. Sebab nak tenangkan minda aku pergi snorkeling lagi, luahkan perasaan aku kepada alam semula jadi, ikan2 dilaut lah yang sudi menemani aku tanpa rasa jemu. ( mana nya tidak dah aku bawa roti bagi korang makan )

Lepas dah penat2 rehat dekat tempat rehat yang bergantung tu. Ada la tertidur sejam dua, tenang je tak ada orang nak kacau. Lepas tu pergi berborak dengan pakcik cina local dekat kg salang ni. Pakcik tu cakap kenapa snorkeling dekat sini, kawasan ni banyak batu ikan pun sikit je. Pergi dekat dengan jeti lagi best dan dalam. Ikan lebih banyak yang cantik2 dan terumbu karang yang besar2. Dan dia bagi tahu juga aku tak bernasib baik sebab tak dapat jumpa jerung dikwasan aku bersnorkeling tadi. WTF? tak bernasib baik sebab tak jumpa? Perghh dalam hati aku cakap nasib baik la tak jumpa walaupun pakcik tu cakap jerung yang ada kecil2 dan tak gigit orang. Masalah nya aku TAKUT dengan jerung, kena NGAP sia2 je...

Petang dalam pukul 3pm aku pergi bersnorkeling lagi. Yang tadi pagi, ni petang pula. Memang gelap aku dok pulau ni. Asik mandi laut je. Tempat yang pakcik tu cakap memang lagi banyak ikan dan terumbu karang yang besar2. Bewarna warni, ikan kecik,besar, gamat laut pun ada. Tapi yang tak best sebab tak jumpa pun lobster ke,ketam,penyu,kura2,kuda laut ataupun sotong kurita...


Lepas penat naik jap pergi bilik mandi2 and siap2 nak pergi makan. Waktu nak pergi makan jumpa pula KAI / Khairi Muhd, member kenal waktu pergi snorkeling trip (anak pakcik dari singapore tu). Borak2 then pergi makan sekali. Aku ajak dia pergi snorkeling, so hampir 5@6 kali aku dah bersnorkeling. Lepas tu Kai kenal kan aku dengan anak sheikh dubai, Izel. Dia pun datang bercuti dekat tioman sorang2 macam aku. Dia ada bugatti veyron tu!

Pergi makan malam, sebelum tu beli coklat Daim dan Toblerone. My favorite makan coklat. Harini makan besar/mahal sikit. Makan ikan bakar dengan sambal pedas. Agak sedap tapi mahal sampai RM41. Lepas makan malam aku lepak dengan Khairi Muhd , Siti Khairunnisa , Merel Den Hollander, Nikki Den Hollander dan Izel sampai pukul 1.45pagi. Aku tak berapa nak banyak sangat cakap , cuma banyak mendergar sebab seronok cerita2 diorang ni. Izel paling best sebab dia banyak ceritakan pasal dubai, sheikh...Memang best jadi seorang sheikh yang kaya, bulan2 dapat 2 juta riyal. Memang apa la sangat kalau ada beberapa bijik bugatti veyron kan.


Dekat sana kucing kalau nampak orang memang lari litang pukang. Tak macam malaysia kucing manja2 je. Sebab nya dekat sana kucing agak biasa kalau kena sepak @ diterajang kalau mengatal2 sangat. Aku cerita pasal kucing ni pasal Izel dekat sini tak boleh nak terajang kucing2 sebab kita orang tak bagi and ada seekor kucing buat Izel melatah sampai tertumpah air. Kesian ko Izel, lepas ni jangan trauma dengan kucing dah lah...

Dubai juga ada shopping complex yang best sebab ada salji dalam kawasan shopping complex tu, kalau tak silap namanya Mall of the Emirates.

Dan Izel juga ada ajak kita orang pergi ke negaranya dekat dubai. Sume di support? Perghh memang best tapi tak tau la aku dapat pergi ke tak. Kita orang juga main card game, first Cockroach Salad and second black jack. Best juga main card game Cockroach Salad, dapat belajar main card game dari negara orang lain :D

Lepas penat main card, mainnya tak penah habis tensen lak aku. Paling best Kai sebab dia pandai menyerikan suasana. Dengan teka tekinya dan macam2 benda yang diborakkannya...memang happening betul. Dah penat lepak, jalan2 tepi pantai then balik bilik masing2. Tidurrr.....


14/7/11

Bangun pagi2 siap2 mandi and nak pergi jungle tracking. Start pukul 11.30am, dalam masa nak pergi join sekali 1 family mat salleh dan Aaron sebab diorang kebetulan nak pergi monkey bay dan Aaron nak ke ABC.


Kita orang redah hutan, panjat bukit, turun bukit. Akhirnya sampai ke teluk berus dalam @ Monkey Bay. Dekat sini tak ramai orang datang sebab kalau nak datang kena naik boat atau jungle tracking sebab tu kawasan ni pasir dia masih kaw2 putih dan air die jernih gile.


Lepak2 dekat monkey bay sebelum teruskan perjalanan ke ABC/Tekek. Sebelum kenal Aaron, borak2 dengan dia dan baru dapat tahu dia pun nak pergi ABC/Tekek. So kita orang pun join advanture redah hutan dari monkey bay sampai ke Air Batang. Kalau tak redah hutan sorang2 la aku, alhamdulilah ada gak teman nak redah hutan. Aaron ni pelajar medic dekat Hospital KL, lagi setahun nak habis dapatkan degree. Nama penuh die bukan Aaron Aziz ye, tapi Aaron Abel Jeramy dari UK, bukan Ulu Kali tapi united kingdom.

Dalam perjalan dari monkey bay ke air batang aku dan Aaron pun mula radah hutan, naik bukit,turun bukit,redah semak samun dan macam2 lagi. Dalam perjalanan si Aaron tu boleh pula masin mulut dia, cakap dia ternampak seorang budak kecik dakat kawasan semak. Siot tol kalau dalam hutan ni mana ada budak2, kalau ada pun mesti ditemani makbapa dia. Aku memang dah meremang bulu2 roma, memang aku tak pandang apa yang dia nampak. Teruskan perjalanan dan suruh dia abaikan benda tu. Nasib baik tak kena kacau kalau tak naya je. Memang penat gila habis sebotol besar 100 plus tu pun tak cukup nasib sempat sampai dekat air batang. Perjalanan meredah hutan dari Kg Salang ke Air Batang mngambil masa 2 1/2 hingga 3 jam.


So lepas ni sesiapa nak berjungle tracking bawa 2 botol air besar, 1 botol memang tak cukup. Lagi2 orang yang berpeluh banyak, silap haribulan sampai 3,4 botol baru cukup. Dah sampai Air Batang kita orang ke Tekek Pula. Nasib baik jalan kali ni jalan yang dah berturap. Tak payah nak redah2 hutan bagai. Singgah jap tengak2 dekat marine park lepas tu menuju ke Tekek. Dekat tekek jam dah menunjukkan pukul 4.30pm. Ingat nak ke air terjun, tanya local dkt sini dia cakap nak ke sana boleh tapi nak redah bukit. Dah la bukit dia tinggi and bahaya sebab ada cobra? Dengar abang tu cakap macam tu terus tak jadi nak pergi waterfall. Silap sebab aku stay satu tempat je kalau aku duduk setiap kg yang ada dekat tioman ni sehari, konfem habis satu tioman aku jelajah. Ni aku dapat pergi tiga tempat je. KG Salang, Air Batang dan Tekek. Masa nak balik , memang tak la nak berjungle tracking balik ke KG Salang. Kerja gila namanya redah hutan malam2. Nak naik speed boat dah tak ada, so nasib baik dapat tumpang boat kargo pergi ke Salang. Kena bayar RM20. Perrghh memang penat gila berjalan2 seharian ni dengan redah hutannya dan macam2 lagi. Sampai di Salang pergi makan dengan Aaron nasi goreng seafood dan goreng pisang. Memang layan, makan goreng pisang petang2 sambil memerhati matahari tebenam. Tak ku sangka orang UK suka makan goreng pisang aneh2, dan dia juga suka makan roti canai. Memang malaysia heavan of food la, semua makanan ada!!! Habis makan aku minta diri nak balik bilik , mandi dan rehat2 dan dia nak pergi bersiar2 tepi pantai sebelum balik. Sampai bilik je memang mandi terus terkam katil tak fikir apa dah...ZZZzzzz....


15/7/11

Last Day dekat Pulau Tioman, dah tak tahu nak buat apa, nak snorkeling dah penat, nak pergi dive memang tak cukup bajet, nak lepak dengan kawan2 semua dah balik, memang sedih dan rindu diorang. Benci gila kalau berpisah2 ni! Akhirnya aku buat report pasal HP aku yang hilang. Tapi report bertulis biasa je. Kena masuk dalam sistem baru report tu laku. Dah aku kena pergi balai polis Tekek. Sebab dekat Kg Salang ni just pondok polis. Hari ni aku kenal dengan bro polis bernama Raffi, dia dah 2 tahun duduk dekat tioman. Lepas report pergi ke tekek dengan dia. Best gila dapat naik feri free. Lepas tu dah siap buat report dekat Tekek, balik semula ke Salang sampai dalam pukul 7 malam. Malam tu last day so aku keluar beli Souvenirs untuk kekasihku dan kawan2 sekerja. Tak payah beli untuk family sebab sebelum ni diorang dah pergi dulu pulau tioman, waktu cuti sekolah. Aku tak dapat ikut sebab waktu tu tengah sibuk dengan customer punya project. Sampai bilik packing2 barang, check ada apa2 tertinggal ke tak dan buat check list. Takut ada yang tertinggal naya nak patah balik.


16/7/11

Argghhh will miss you Tioman and all my Tioman Friends. Bertolak dari Kg Salang pukul 9am, tiba di jeti mersing pukul 12pm dan sampai di pudu raya pukul 7pm.




-The End-

Saturday, July 27, 2013

Tentang Brunei Darussalam

Tiba2 aku tertarik dengan Brunei. Brunei terletak di sebelah utara pulau Borneo . Angaran penduduk hanya 400,000. Luas keseluruhan Brunei hampir sama dengan luasnya selangor. For info penduduk Selangor hampir 8 juta. So aku boleh rasa Brunei ni memang sungguh selesa. Tak sesak, tak ada jem2.

Rakyat di Brunei terbahagi kepada 2 : darah beraja dan rakyat biasa. Dari info yang aku dapat yang keturunan darah diraja pun hidup seperti rakyat biasa. Apa yang beza cuma lah diberi gelaran Pengiran.

Dekat Brunei penjualan arak diharamkan, club2 malam, pusat kareoke.

Dibawah ada 5 info tentang Brunei :


1. Brunei mungkin sebuah negara yang sangat boring bagi kebanyakan orang sebab tidak banyak entertainment disini. Kebanyakan orang Brunei meluangkan masa dengan aktiviti sukan, shopping, lumba haram(hehe), main game di rumah, hiking, fishing. scuba diving dan sebagainya. Bagi tourist pula mereka mungkin boring sebab tidak ada yang baru disini dan semuanya ada di negeri lain. Tetapi bagi kebanyakan Bruneian, mereka tidaklah boring sangat sebab banyak aktiviti disini.

2. Brunei adalah sebuah negara yang paling aman dan satu2nya negara di dunia ini yang membolehkan kita jadi berani berjalan tengah malam tanpa perlu bimbang apa2.

3. Mungkin ekonomi negara Brunei teruk dari tahun 1990 hingga ke tahun 2006 sebab tidak banyak perkembangan, tetapi kini Brunei ingin menuju wawasan 2035 dan ingin menjadi top 10 negara yang terkaya didunia serta mempunyai literacy rate 100%.

4. Dengan adanya pendidikan percuma, negara Brunei ingin melahirkan cendiakawan yang akan memajukan negara Brunei. Mereka yang belajar di institusi tinggi dan universiti akan diberi elaun sebanyak $350(+-Rm 720). Bagi mereka yang belajar di luar negeri akan diberi lebih banyak lagi dan elaun mereka lebih tinggi dari gaji guru biasa di Malaysia.

5. Brunei sekarang sedang mnjalankan projek2 industri selain minyak dan gas. *contohnya Industri penghasilan Aluminium, Methanol, dan pulau industri iaitu Pulau Muara Besar.

Menarik bukan 5 info diatas.

Sekarang untuk info Hiburan.

Siapa sangka Jamal Abdillah tu sebenarnya orang Brunei. Wu Chun, Mimi rahzia juga orang Brunei.

Sedikit info mengenai Ekonomi Brunei.

Kebanyakan orang tahu Brunei hanya kaya disebabkan hasil minyak. Tapi itu tidak benar. Sebenarnya Kerajaan Brunei sungguh bijak sehingga terjadilah projek2 dibawah untuk pelaburan jangka masa akan datang.



1. Projek SPARK yang merupakan projek petrochemical bertaraf dunia. Projek ini merupakan Industri penghasilan methanol dan mampu menghasilkan pulangan lumayan melebihi hasil dari Minyak dan Gas. dimana projek ini telah menarik pelaburan dari 2 Syarikat gergasi jepun iaitu Mitsubishi dan Itochu. Projek ini berpotensi untuk menarik U.S$1.3 Billion di waktu terdekat.


2. Projek Pulau Muara Besar. Di mana Brunei sedang memajukan sebuah Pulau besar di perairan Brunei menjadi Pulau Industri bertaraf Dunia. Dimana pulau ini akan menjadi pusat perlabuhan perkapalan, Zon Eksport dan Pusat industri Pembuatan. Projek ini telah menarik pelabur pelabur asing dari Singapore, China, Eropah, Jepun dan Amerika. Dan baru2 ini syarikat gergasi Aluminium ALCOA dar Amerika telah menandatangani kontrak untuk membina industri Penghasilan Aluminium yang telah menarik pelaburan US$ 1.8 Billion ke Brunei.


3. Brunei memiliki sebuah ladang Ternak di Australia yang mana keluasannya adalah melebihi Brunei sendiri dan hasil dari eksport daging2 ini telah memberikan pulangan yg lumayan kepada Brunei tiap2 tahun.


4. Kerajaan Brunei telah memberikan pendidikan percuma kepada semua rakyat Brunei dari Tadika ke peringkat Universiti demi memastikan lebih ramai pakar2 dari brunei untuk membantu pembangunan ekonomi negara dmasa depan. Fakta Benar. tahun lepas sahaja..beratus2 pelajar telah di hantar untuk melanjutkan pengajian ke Seluruh dunia.UK, Australia, Amerika, Jepun, China, Singapore dan Malaysia

5. Ada org kata 10 tahun lagi minyak Brunei akan habis?tak benar. Seorang Engineer di Syarikat Minyak Brunei cakap yg Minyak Brunei mampu bertahan hingga 25 - 30 tahun lagi. Malahan tanah rizab yg mmpunyai minyak hanyai dieksploitasi sbanyak 30% saja.masih 70% tanah rizab belum dieksploitasi. Dan baru2 ini satu penemuan minyak telah di temui di daerah Tutong dan kerajaan hanya akan mengeluarkan minyak tersebut 20 tahun akan datang pabila minyak di daerah belait hampir habis.


6. Brunei Mempunyai Wawasan seperti Malaysia.Wawasan '2035'. Dimana wawasan ini adalah impian Brunei untuk mnjadi sebuah negara Terkaya Di dunia dengan brlandaskan ajaran Islam.

Tengok fakta ekonomi dsini : www.bedb.com.bn



Menganai Sultan Brunei


SULTAN HAJI HASSANAL BOLKIAH

SULTAN dan YANG DI-PERTUAN NEGARA BRUNEI DARUSSALAM.

Sultan Brunei yang ke 29. Aku sangat menghormati sultan yang prihatinkan tentang kebajikan rakyat nya sendiri. Dan mentakbir negaranya dengan berlandaskan ajaran Islam. :D

Dan fakta yang paling aku kagumi ialah keturunan Sultan Brunei smpailah sekarang adalah cucu cicit Nabi Muhammad SAW dimana Sultan Sharif Ali (sultan ke 3) adalah cucu kepada Rasullah SAW. Tak percaya sila lihat salahsilah dibawah.

*patut lah muka2 Sultan Brunei macam pak2 arab sket. Ada darah keturunan arab rupanye :D



Bahasa Brunei

Bahasa ni aku ambil dari satu forum. Tak tahu lah betul ke tak. Orang2 Brunei sila check mana tahu ada yang salah ke :P

Bahasa Melayu Malaysia - Bahasa Melayu Brunei


Kecil - Damit
Cantik - Bisai
Ringan - Ampul
Usaha -Ungkayah
lucu - Cali
Bodoh - Palui
Anjing - Kuyuk
tidur - memurancah
sebijik - sebuting
bersetubuh - beramput/ancuk/ayuk
baring - melimpang
memanjat - meniang
lari - lusir
tiada - nada
pukul - ampas
tendang - indik
monyet - ambuk
mabuk - mauk
perempuan - bini bini



* Sekian penerangan panjang lebar saya mengenai Brunei Darussalam. Oh ya satu lagi fakta menarik untuk dikongsi. Kepada sesiapa yang terpikat dengan gadis2 di Brunei sila lah siap2 kan minimum B$10,000 bersamaan hampir RM27,000. Ini minimum, kalau kebiasaan nya sehingga B$20~30K. So sila2 lah kira sendiri untuk mas kahwen anda :P

Friday, July 26, 2013

Medan,Indonesia.

Hari Pertama

Pagi selasa dalam pertengahan tahun 2009, jam nya dalam 4 pagi aku dan sekeluarga bergerak ke KL central. Dr situ aku sekeluarga menaiki bas pula untuk ke airport. Di airport selepas kami sekeluarga selesai solat subuh nya. Terus ke kawasan menunggu kapal terbang. Dalam jam 10pg waktu malaysia , 9pg waktu indonesia , sampai la aku sekeluarga ke medan (indonesia lambat sejam dari malaysia). Didalam kapal terbang sebelum mendarat aku lihat dari tingkap , " ini indonesia ka? Kawasan kampung gue? ". Memang ada highway, tapi 2 lorong sahaja. Lagipun high way nya still belum siap sepenuhnya, da 3 tahun x siap2 lagi. Udah la cerita pasal persekitaran.

Selepas pemeriksaan, kami keluar dari airport polonia. Kami telah pun ditunggu oleh Abg Henry dan Wak. Mereka berdua ini pemandu pelancong kami. Pertama kali ku melihat mobil2 di medan sudah teruja. Bukan teruja sebab mobilnya mewah2 tapi tintet dimobilnya. Gelap gile tintetnya, di sana menjadi satu kesalahan jika pakai tintet tp kuat kuasanya x tegas. Mungkin sebab tu semua mobil pakai tintet gelap gilew babeng~ Jales baget gue.! Kalau dimalaysia pasti kena 300 ratus dgn pak jpj.


Wak yg bwk van kitaorg tere gile menyelit2 kalah mat2 rempit kat malaysia ! Cuba kamu semua bayangkan dibawanya van ,dipintasnya 2 van kadang2 lori. Hu dasat sekali, malahan waktu memintas ada pula van atau lori didepan? Hu cuak sekali. Jalan nya sempit 2 lorong saja, satu utk pergi satu kemari. Jalan sempit tp memintas seperti apa? Takut sekali. Ok la sudah habis cerita pasal pemanduan wak.


Dalam perjalanan aku lihat bnyk sekali motosikal. Van dan lori nya ada dijalan tp jarang sekali kelihatan mobil seperti sedan atau mini mobil. Agaknya di medan jarang ada mobil persendirian. Lebih banyak yang selesa memilih untuk memiliki motorsikal.

Sebelum kami pergi ke Lake Toba singgah sebentar pergi isi perut, aku makan mee dengan teh botol. Murah gilew makanan kat kedai tu. Paling murah Rp500 (RM0.175) paling mahal Rp 15,000 (RM5.25) .

Ok seterusnya perjalanan yang memenatkan,mengharungi jalan yang agak x selesa dan sesak.. selepas dalam 4 atau 5 jam kemudian aku sekeluarga tiba di Lake Toba. Disini agak dingin dan udaranya lebih nyaman sekali berbanding medan. Di hotel, permehatian pertama aku adalah patung penyambut tamunya..

Di hotel nya 4 bintang selesa amat..selepas ke kamar 525 , nasib bkn seperti movie seram blok 505. Aku dikamar dgn adik2 lelaki ku. Adik perempuan ku sama aunti ku di kamar 523, bapa sama ibuku di kamar 521. Hi so dapat kamar dgn adik2 ku saja,bebas. Habis selerak kamar dibuatnya,huk2. Selepas berehat aku pergi ke kolam renang dan siar2 ke sekeliling hotel.

Pada malam nya lepas solat dan makan aku besama adik2 pergi ke kareoke. Bayaran masuk 30 ribu bersamaan dgn rm10. Kareoke la puas2 hu2. Best bangat ! Nak dekat 8 lagu aku nyayi semuanya sumbang hik tp x apa kerna x ada org cuma kami adik beradik buat kecoh di tmpt kareoke nya. Kemudian habis kareoke aku balik kamar dan ZzzzZzzzzz......


Hari Kedua


Seterusnya ke Pulau, Pulau apa? Tah ar aku pon lupe nama nya. Tapi dalam gambar yang aku amik tertulis " Perlabuhan Wisata".


Kat sini pada zaman dulu, aku dipaham kan raja nya yang bernama "Raja Siallagan" seorang yang memakan jantung dan meminum darah dari banduan. Dan aku diterangkan banduan2 atau pesalah2 ini selalunya bukan dari golongan biasa tapi orang hebat2 yang ada black magic atau ilmu hitam. Aku ase orang2 kat pulau ni semua beragama Kristian sebab aku tengak de je gereja, x nampak lak masjidnya. Kat sini ada beberapa lah benda menarik yang boleh diceritakan. Kat setiap umah aku tengak kenapa ada ukiran 4 buah dada perempuan dan cicak? So aku tanya la pemandu pelancong aku kenapa ya ada ukiran sebergitu rupa? Kata abang Henry la kan, dari apa yang aku still ingat dalam kepala otak ni...

Yang empat itu adalah buah dada perempuan. Ada empat bukan lah maksud nya perempuan disini pada zaman dulu memiliki 4 buah dada tetapi seseorang itu jika hendak jadi isteri raja tidak lah diukur pada kebijaksanaan nya, atau pun rupanya tetapi kepada susunya..hahahaha....Sapa ada buah dada yang besarnya seperti 2 orang (mungkin yang dimaksudkan saiz G kot huk2) dapat la jd isteri raja. Bukan untuk raja tau tapi anak2 nya. Anak2 raja Siallagan ni ramai beb bukan sorang dua..bebelas2 berpuluh2 tuuu...Sebab tu la siapa nak jadi isterinya kena ada buah dada yang besar. Ukiran cicak pula bermaksud walaupun pergi kemana pun jangan lupa untuk pulang ke kampung halaman. Kira maksud dia jangan lupa diri dan asal usul la.

Lepas penerangan2 tentang raja Siallagan dan sejarah2 tempat tu kitaorang pergi la pula ke kawasan beli belah. Ya ampun..memang tensen gilew..Baru jalan selang 1,2 kedai dah kena tarik soh tengak2 barang. Sebut harga lepas tu tunjuk2 barang kat kite. "Nak beli ke x ni adoi"...?? Arghh tensen plok. Aku wat bodo je kalau diorg wat kat aku macam 2. Tapi sian mak aku kena tarik hahaha. Kisahnya hampir sama la macam kena heret soh beli barang dekat china town.


kat pulau ni ada 5 jenis kaum. Batak Karo, Batak Simalungun, Batak Toba, Batak Pakpak, Batak Mandailing. Lepas habis dekat tempat ada rumah raja Siallagan kitaorang ke Tomok. Kat kawasan ni ok la sikit diorg x de la macam memaksa2 soh beli. Amat sikit nak jalan2 tengak suvernior. Dekat Tomok ni ada kawasan perkuburan raja2 dia yang terdahulu. Tomok ni maksud dia besar2 kira badan besar2 dan sihat macamtu. Adik gan mak aku dapat gelaran Tomok dari orang yang bagi penerangan pasal perkuburan lama tu. Hihik tensen je ibu ku..Sabar2~


Lepas tu kita orang naik van dan terus ke tempat seterusnya iaitu kawasan "kerajaan purba". Ada la rumah @ istana lama dan list2 raja nya dari tahun 1624 hingga ke 1947. Raja yang terakhir ada ukirannya. Ia sudah belajar hingga ke luar negara dan selepas pulang dari luar negara ia ditabalkan jadi raja. Tapi x lama kemudian rakyatnya berpesangka buruk terhadap raja nya and dibunuhnya kerana disyaki ada talian dengan Belanda. Buat pengatahuan Indonesia penah dijajah belanda.


Kemudian dari "kerajaan purba" kami ke "Air terjun Sipisopiso" . Kat sini angin nya kencang sekali dan suhu nya bisa buat mengigil. Hik2..


Sudah la selebih nya hanya perjalanan untuk ke hotel. So di hotel pun tiada apa yang menarik. Kami menginap di hotel Grand Mutiara. Hotal 5 bintang plak hik2. Tapi yg pelik nya sign bord.

Ok la kita skip terus ke Hari ke 3.

Hari Ketiga
Pagi hari ketiga kitaorang pergi ke pasar buah yang jaraknya hanya 10 minit dari hotel. Di situ adik ku nizam dan wani menaiki kuda. Aku lak malas la nak naik kuda ni sebab ada orang yg jaga@iringkan. Kalau bawak sendiri kuda tu best gak. Harga untuk naik kuda cuma Rp 20,000. So kat situ ada kedai jual cenderamata gak. Kat situ aku beli baju T untuk cawek ku. Hurm itu je. Tapi adik aku shoping gilew2, die borong 2 baju T gan satu sweater and beg sandang. Gilew ar kaye2. Kat kedai cenderamata tu kelakar gilew , makcik penjual tu pangil abah aku "abang manis""darling". Aku pon dapat gelaran "abang ensem"...hak2 kelakar sey.. Tapi gue x makan la puji manis2 ni. Abah aku la terkena..Adik2 aku cakap "abah da kena manderem woo" hihi..Abah aku beli jaket kulit harganya dalam Rp 200,000 . Harga mula2 orang kedai buka Rp600,000 . Gilew2 nyew mintak diskoun!

Distinasi seterusnya Bandar Medan. Sebelum ke bandar kitaorang dibawa ke Istana di dalam Bandar Medan. Kawasan tu x berapa best la sebab aku tengah penat gilew so x de mood nk jalan2 tengak istana tu. Aku pusing kejap lepas tu rehat kat luar istana tu berehat2 amik angin...huuuu lega dapat rehat~


Dekat bandar medan kitaorang pergi kedai kain. Lepas tu pergi mall paling besar dan terfames dekat medan. Apa yang dibeli x yah la tau ye tapi aku habis dalam Rp1,500,000 gak la. Mak aku ase2 dalam 5~6 juta rupiah. Gilew shoping sakan...huhu..Dekat Medan KFC die x boley blah aku ingat dalam bungkusan tu burge ke ape rupa2 nya "NASI" ??? Aku gan adik2 aku gelak terkikih2 sebab pelik dowh.. huhu~


Buat pengatahuan kedai biasa tutup jam 6 dan mall tutup pukul 10 malam..Selalunya bak kata abang henry dekat kawasan2 hotel aku tu waktu malam nya agak sunyi so x bisa kuar jalan kaki. Jika mahu kena naik taxi nya. So aku baru nak rancang kuar jalan 2 tapi disebab kan bab keselamatan aku x kuar. So nak hilangkan boring aku dok je la dalam bilik hotel tu. Seb baik kat HBO ada citer transfomer.. Layan la gak dari x da ape2..

Hari Keempat



Kami sekeluarga bangun awal dan siap2 nak balik MALAYSIA !!

Rasa sekejap je ada kat Indonesia. Best la gak walaupun agak capek. Last sebelum balik pergi beli cenderahati dekat kedai duty shop tok kekawan aku, tah ape2 je aku beli tak kisah ar janji aku de beli.

Adik aku lagi best beli kan sekaton winston light tok kawan2 die, murah lak tu RM46 je. Disebab kan aku da benti isap rokok x de la aku nak beli hahaha.. Kalau tak aku da angkut 3 katon rokok dunhill pat belas. 

Di kedai tu pertama kali aku berjaya mengepau mak aku supaya membelikan minyak wangi berjenama.


Aku ni x penah pun beli minyak wangi mahal2 ni. Dan2 ada peluang kan aku angkut la minyak wangi jenama Elizabert..lebih kurang ar nama jenamanya..Aku x tau ni minyak wangi tok laki ke pompuan tapi bau die lembut dan x menyakitkn hidung aku. Pasal tu la aku beli huhu~

Hari ni hari jumaat so aku sekeluarga pon g la sembahyang jap dekat masjid yg kat2 gan TS. Lepas tu balik umah kat ampang. Selesai la percutian aku.

Tapi belom sempat lepak2 jiran ajak g mandi kat bukit belacan. Aku pon memang nak g mandi sungai so g je la kan.

Kat bawah ni ada lagi gambar2 pemandangan di Medan Indonesia.